ללכת בעקבות משה - אמן הלחימה
 מאת:שיהאן מוטי נתיב 
***
ב-1951 דר" משה פלדנקרייז התמנה לתפקיד ראש מחלקת אלקטרוניקה בחיל המדע. אבן דרך משמעותית בדרכו של משה שסימנה סגירת מעגל. הוא חזר לישראל אחרי תקופת לימודים בצרפת, אימוני ג'ודו בצרפת ואנגליה, והתעמקות בתפיסה שהתגבשה בראשו לגבי למידה בוגרת באמצעות מדעות לגוף בפעולה.

למדתי מפרופסור הארי (צבי) ליפקין שהיה שותפו של משה במחלקת האלקטרוניקה על עבודתם בתקופה זו. פלדנקרייז סיפר לליפקין על שיטתו שיש בה כלים שיכולים לתרום לבריאות. לדבריו של הפרופסור "פלדנקרייז בנה שיטה שמורכבת משלושה אלמנטיים עיקריים – אלקטרוניקה, פיזיולוגיה וג'ודו", כפי שפלנדקרייז הגדיר את מרכיבי השיטה.

אני מתייחס להגדרה זו כנקדות המוצא היסודית של שיטת פלדנקרייז. לכולנו ברורה החשיבות של המרכיב המדעי (פיזיקה ומכניקה) והמרכיב הפיזיולוגי. אבל פחות ברורה לנו ההחשיבות של מרכיב אמנויות לחימה בכלל, והג'ודו בפרט, בתהליך פיתוח השיטה.

תמונה של משה עם תלמידיו בקבוצת הגו'דו בצרפת:
חקרתי את התקופה (1920 – 1950) בחייו של משה פלדנקרייז, שבה התפתח כאמן לחימה וחקרתי לעומק את כל פרסומיו בתחום אמנויות הלחימה, וזיהיתי בה את צמיחתה של השיטה.

אניח כאן כמה עובדות (מתוך רבות שהתגלו במחקרי) שיעוררו אותנו להרהר בהשפעה של אמנויות לחימה על יצירת השיטה: פלדנקרייז כתב 5 ספרים על שיטת פלדנקרייז ולפני כן כתב 5 ספרים על אמנויות לחימה. פלדנקרייז עסק כ-30 שנים בהוראת השיטה וקידומה ולפני כן היה פעיל כאמן לחימה, כתלמיד ומורה, במשךכ-30 שנים. אין ספק שכולנו מתייחסים אליו כמומחה לשיטת שכלול היכולת, ויש להתייחס לכך שעוד לפני כן פלדנקרייז נחשב מומחה לג'ודו.

בסדרה "ללכת בעקבות משה", ארצה לשתף את ממצאי המחקר שעשיתי, בגישה פלדנקרייזית מעשית. לשתף בעובדות היסטוריות וגם בתנועה, באמצעות שיעורי ATM ויישומם העדין בהיבטים של ג'ודו וג'יו-ג'יטסו.
 
תמונה של משה עושה ג'ודו: